2010.10.26// D. Pęgiel
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przedstawiła rezultaty badań, z których wynika, że 74% partii soków ma złe oznaczenia.
Kontroli jakościowej zostały poddane soki i nektary. Badanie odbyło się w 21 firmach, w tym w 3 przetwórniach ekologicznych. Inspektorzy nie mieli zastrzeżeń co do smaku, wyglądu i zapachu produktów. Uwagi dotyczyły głównie nieprawidłowych oznakowań. Wymagań nie spełniało 74% kontrolowanych. Niezgodnie z przepisami oznakowane były wszystkie skontrolowane artykuły ekologiczne.
74% soków źle oznakowanych
Producenci używali określenia
świeży, podczas gdy sok został wyprodukowany z produktów poddanych pasteryzacji i mrożeniu. Informowali, że wyrób nie zawiera cukru, który z kolei znajdował się w jego składzie.
Jak informuje portal wprost.pl:
Wojewódzkie inspektoraty JHARS wydały 7 decyzji administracyjnych, w tym 4 nakazujące zmianę oznakowania i 2 decyzje o nałożeniu kary pieniężnej w wysokości 1000 zł za złe znakowanie.Serwis dodaje:
W porównaniu z poprzednimi kontrolami soków i nektarów, zastrzeżeń Inspekcji było tym razem więcej. W 2007 r. nieprawidłowo oznakowanych było 20% badanych partii tych produktów, w 2008 r. - 33%, a w 2009 r. - 19%.