2010.05.01// I. Rupa
Partnerzy biznesowi nierzadko załatwiają swoje interesy podczas lunchu w restauracji lub w siedzibie firmy. Biznes lunch może pomóc nam przeforsować niezły projekt, nawiązać nieformalne kontakty oraz dać się poznać z najlepszej strony naszym kontrahentom.
Lunch jest posiłkiem, który ma nas pobudzać, a nie wprowadzać w stan niezdrowego przejedzenia. Zwykle podaje się go w godzinach 12.00 – 14.00. Najczęściej lunch obejmuje przekąski lub zupy, dania główne z ryb lub mięsa, potrawy słodkie, sery, różnego typu sałatki, napoje zimne oraz gorące. Często także lunch bywa poprzedzony koktajlem lub aperitifem.
Na biznes lunchu z klientem...
...koniecznie pamiętajmy o zasadach...
...dobrego wychowania
Posiłek ten powinien być bogaty w białko czyli obejmować chude mięso oraz węglowodany w postaci produktów zbożowych, co ma nam zagwarantować większą wydajność w godzinach popołudniowych.
Biznes lunch zazwyczaj bywa rozumiany, jako zwykłe spotkanie biznesowe z klientem. Zanim jednak spotkamy się z potencjalnym partnerem biznesowym lub naszym klientem na lunchu, powinniśmy wiedzieć dokładnie gdzie zaaranżować spotkanie tak, by przebiegało ono po naszej myśli.
Lunch to posiłek...
...który powinien nas pobudzić...
...do pracy
Jeśli nasz partner jest osobą, z którą już kiedyś współpracowaliśmy, dobrze byłoby wiedzieć o gustach kulinarnych naszego współpracownika. Doboru restauracji powinniśmy dokonać biorąc też pod uwagę specyfikę podawanych potraw, postarajmy się w pierwszej kolejności ustalić czy podawane jedzenia, a zwłaszcza sposób jego spożywania nie utrudni nam komunikowania się przy stole.
Takie spotkanie...
...może pomóc nam przeforsować...
...ciekawy projekt
Kilka przydatnych rad czyli jak powinno wyglądać spotkanie biznesowe: - pozwólmy, by gość mówił odczuwalnie więcej, niż my
- gość czeka na wskazanie mu miejsca przez gospodarza
- zasady savoir-vivre - musimy wiedzieć co i jak jeść, jak rozmawiać, by pokazać szacunek i zainteresowanie naszemu rozmówcy
- nie powinniśmy omawiać wyłącznie spraw związanych z firmą - lunch ma nas zbliżyć z biznesowym partnerem, wskazać nasze wspólne cechy, zainteresowania lub poglądy
- zakazane tematy - religia, polityka, sprawy osobiste
- telefon komórkowy należy wyciszyć lub ustawić dzwonek tak, by nasz gość nie poczuł, że rozmowa z kimś przez telefon w danym momencie jest dla nas ważniejsza
Jak odpowiednio zachowywać się przy stole: - zaczynamy jeść podane potrawy dopiero wtedy, gdy przed każdym stoi jego danie - kelnerzy doskonale wiedzą, że podawać trzeba wszystko w tej samej chwili, aby jedni goście nie czekali na innych
- serwetka powinna znaleźć się na kolanach tuż przed rozpoczęciem posiłku, a po jego zakończeniu - zdjęta i odłożona na bok
- nie umieszczamy komórek obok talerzy - telefon powinien być schowany i mieć wyłączony dźwięk
- gdy na początku spotkania następuje wymiana wizytówek, nie należy zostawiać ich na obrusie, lecz uważnie przeczytać, okazując w ten sposób szacunek rozmówcy i schować wizytówkę do kieszeni marynarki
- kiedy lunch biznesowy odbywa się w naszej firmie można ubrać się biurowo, jeśli natomiast lunch będzie w restauracji wkładamy elegancki garnitur i biżuteryjne dodatki jak np. spinki do mankietów
Podczas spotkania z partnerem...
...pozwólmy mu powiedzieć...
...więcej, niż sami mówimy