Biznes, Finanse, Prawo   »   Opinie   »   Cukier ciągle w cenie

Opinie

rss

Cukier ciągle w cenie

2011.10.11//  Przemysław Kwiecień
Tagi: Cukier Ceny
Ceny cukru w ciągu ostatnich dwóch miesięcy wspólnie z innymi surowcami rolnymi odnotowały ponad 20% korektę. Bezpośrednią przyczyną spadków notowań surowca, były nastroje na rynkach finansowych, które ze względu na duży udział inwestorów niekomercyjnych silnie wpływają na krótkoterminową sytuację na rynku cukru.
Pomimo ostatniej korekty, z perspektywy ostatnich 10 lat notowania cukru cały czas znajdują się na bardzo wysokich poziomach. Fakt ten nie powinien dziwić z perspektywy sytuacji fundamentalnej. Ostatnie kilka lat przyniosło duży deficyt na rynku i spadek zapasów do najniższego w historii poziomu 9 tygodni konsumpcji (głównie w związku ze znacznym spadkiem podaży w Indiach).

Bieżący sezon (2011/2012) według analiz USDA z początku maja miał przynieść nadwyżkę podaży surowca nad popytem wielkości ponad 7 mln ton, co miało wpłynąć na stabilizację zapasów i spadek cen. Jednakże, sytuację znacznie zmieniło obcięcie prognoz zbiorów (o ok. 2 mln ton) przez największych producentów w Brazylii, która odpowiada za blisko 25% światowej podaży cukru. Z drugiej strony wpływ tych informacji amortyzowany jest przez dane z Indii, gdzie rząd w wyniku dobrej pogody zwiększy prawdopodobnie o 1 mln ton kwoty eksportowe. Wyższa od prognoz powinna okazać się również podaż w takich krajach jak Rosja, UE i Tajlandia (łącznie o ok. 500 tys. ton). Wzrosty cen skutecznie powstrzymują również zapowiedzi władz Chin, które nie chcąc importować surowca, starają się zmusić lokalne przedsiębiorstwa, trzymające zapasy powyżej średniej krajowej, do sprzedaży nadwyżek na rynku.

Scenariusze rozwoju sytuacji

W perspektywie średnioterminowej (kilka miesięcy) najbardziej prawdopodobnym scenariuszem jest spadek cen i ich stabilizacja w okolicach 20-25 USD za 100 funtów surowca. Za takim scenariuszem przemawia silne wykupienie rynku przez spekulantów, których duża część może chcieć zamykać pozycje w przypadku kontynuacji korekty na całym rynku surowców (a jest ona dla nas niezmiennie scenariuszem bazowym).

W długim okresie (1-2 lata), zakładając brak problemów z pogodą w krajach największych producentów, scenariuszem bazowym jest silniejszy wzrost podaży niż popytu surowca. Drugi sezon z rzędu z rekordowymi cenami, wzrost areałów uprawowych na całym świecie oraz wyhamowanie tempa wzrostu konsumpcji pod wpływem wysokich cen i pogorszenia koniunktury powinny sprzyjać odbudowie zapasów cukru w najbliższych latach.

Największym zagrożeniem (większym niż na większości innych rynkach surowców rolnych) dla powyższego scenariusza jest pogoda w okresie monsunu, która wywołując znaczne zmiany w bilansie surowca w Indiach, w 75% determinowała zmiany bilansu na świecie w ciągu ostatnich 50 lat.
Nowy film z video.banzaj.pl więcej »
Tragiczna eksplozja w Bejrucie okiem 23 kamer

Źródło: X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A.


Wpisz kod


Aby komentować pod stałym nickiem - lub zarejestruj.
Komentarze do:
Cukier ciągle w cenie

Facebook

Ankiety    Banki    Bezrobocie    Biznes    Euro    Finanse    Firma    Internet    PO    PiS    Podatki    Polityka    Polska    Praca    Prawo    Rząd    SLD    UE    USA    Wybory   

Newsletter

Newsletter

W dziale Sport

W dziale Motoryzacja

  • Rumunia, to piękny kraj, o niepowtarzalnej atmosferze, do którego nie dotarła jeszczemasowa...

W dziale Lifestyle

W dziale High-Tech

W dziale Extreme

W dziale Gry

W dziale Kultura



Do góry  //  Biznes, Finanse, Prawo   »   Opinie   »   Cukier ciągle w cenie