2013.03.09// D. Pęgiel
Linie lotnicze KLM otrzymały wyróżnienie Skycanner's European Airline Food Awards w kategorii lotów długodystansowych. Holenderski przewoźnik ma serwować najlepsze posiłki. Chodzi między innymi o kanapki z organicznego pieczywa czy dania znanego szefa kuchni Richarda Ekkebusa.
Komentatorzy podkreślają, że na szczególną uwagę zasługują potrawy serwowane przez KLM w klasie biznes. Zmieniające się co tydzień menu przygotowuje Richard Ekkebus, szef kuchni odznaczony gwiazdkami Michelin. Podróżni mogą zjeść miedzy innymi dorsza w sosie kokosowo-cytrynowym czy duszoną dziczyznę. Z kolei w klasie ekonomicznej klienci mogą posilić się kanapkami z organicznego pieczywa.
Linie lotnicze KLM...
...serwują...
...najlepsze posiłki
W czasie konkursu jurorzy mieli na uwadze nie tylko smak i jakość dań, ale również sposób ich podania. Także w tym przypadku holenderskie linie były nie do przebicia - ich zastawę stworzył znany projektant Marcel Wanders. Oprocz holenderskiego przewoźnika kulinarne wyróżnienia otrzymały m.in. Aeroflot, SAS, Air France i British Airways.
Victoria Bailie z Skyscanner's przyznała, że jeszcze do niedawna jedzenie w samolotach uznawane było za mdłe. Obecnie jednak poziom podawanych potraw znacznie się poprawił. -
Większość linii lotniczych uświadomiła sobie, że jakość jedzenia na pokładzie odgrywa ważną rolę wizerunkową - dodała.